Ofiste Bugün 18 Başlayabilme Becerisi Nasıl Kazanılır?


Merhabalar Ofiste Bugün takipçileri. Bugün başlayabilmekten bahsetmeye çalışacağım sizlere.

Muhteşem bir fikrim var. Bu işi hayata geçirebilirsek köşeyi dönebiliriz. Yazılım öğrenmek istiyorum. İngilizce ve yanına bir yabancı dil daha öğrenmek istiyorum. Üretim de bilmek istiyorum, yazılım da. Ekonomi de bilmek istiyorum yapay zeka da.

Bu cümleler ve daha nicesi geçen 7 yılda en sık duyduğum cümlelerdi sanırım.

Nasıl olacak bu işler?

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu yazıda okuduğunuz her şey benim fikrimdir. Yanlış da olabilir. Yanlışı kenara atmak doğruyu alıp kullanmak sizin beceriniz. Yazana bilirkişi muamelesi yapmazsanız çok sevinirim. Fikirleşiyorum. Kafanızda, yaşadıklarımdan yola çıkarak yeni bir fikir oluşturabilir yeni bir ışık yakabilirsem ne mutlu. Birazdan bir yüzleşme okuyacaksınız.

Hadi başlayalım.

Benim için en önemli Kuralı başta söyleyip sonra bunun üzerine fikir inşa edeceğim.

Kural: Kendini Tanı

Kendimizin farkında değilsek ne bir işe başlayabiliyoruz ne de düzgün bir başarı elde edebiliyoruz.

İnsan kendini nasıl tanır?

Bir insanı nasıl tanırsınız?

Sanırım vakit geçirerek onunla iletişim kurarak değil mi? Kendimizle vakit geçirip dürüst bir iletişim kurabilirsek iyi bir tanıma süreci gerçekleşebiliyor. Hatta iyi bir dostluğumuz bile başlayabiliyor. Dostumuzun bize hangi konularda yardım edebileceğini nerede edemeyeceğini biliriz değil mi?

Bu da tam olarak öyle bir şey. Şimdi gelelim mevzumuza.

Başlamak için neler yapmalı?

1 Mükemmel Olmayı Bekleme Hastalığı

Kendimize ilk yalanı söyledik hayırlı olsun. Tanışamamamız buradan başlıyor sanırım. Çünkü gerçek neden mükemmel olmayı beklemek değil. Bu nedenle başlayamadığımızı söylemek bile çok havalı geldiğinden bu yolu seçiyor olabiliriz.

Asıl neden başaramama korkusu diye düşünüyorum.

Çünkü eğer mükemmel olmayı bekliyor olsaydınız zaten çoktan başlamış olurdunuz. Tekrar ediyorum ilk önce kendimize söylediğimiz yalanlardan kurtulalım. Başarısızlığın bu denli yerildiği bir toplumda başaramamaktan korkmak çok normal.

Çözümüm şu oldu.

Herkesin seni umursayacağı noktaya kadar sen kimseyi umursama.

Bu çok adaletli bir seçim.

7 Yıl önce ilk blog yazmaya başladığımda arkadaşlarımdan gelen genel tepki şimdi bunu yazdın da ne oldu ne kazandırdı sana. Sadece gülüp geçiyordum. İnsanların sizin değerlerinize karar vermesine izin vermeyin. Size iyi geleni sizden başkası bilemez. Bunun için de Kural 1.

Artık yolumuzda kendimizle baş başayız. Dışarıdan gelebilecek hiçbir tepki ya da olumsuz fikir radarımıza giremiyor. Böylece olaya olan motivasyonumuz her zaman güçlü kalıyor.


2 Arkadaşlarımız. Daha Havalı Söylemek Gerekirse Çevre Tasarımımız

Başlayamamanın önündeki en büyük engellerden.

İnsan, en çok vakit geçirdiği 5 kişinin ortalamasıdır.

Jim Rohn

Size sürekli yaptığınız işin bir işe yaramayacağından, sürekli başaramayacağınızdan bahseden, sürekli bunu zaten yaptılar diye negatif fikir pompalayan arkadaşlarınız varsa onlardan hemen uzaklaşın.

Onlar sizin bu hayattaki parazitleriniz olabilir. Çevrenizde miskin miskin dolaşan, sürekli boş işlerle uğraşan kişiler varsa, bir şeyler yapmaya motive olmanız çok zordur. Mesafe koymayı öğrenmelisiniz.

Başarmak istiyorsanız yalnız kalmaktan korkmayın. Yalnızlık meyve vermenizi sağlayabilir. Sizin hayatınıza sizin izninizle dahil olan, ama size olumsuzluk veren kişilerden bilinçli bir şekilde uzaklaşır, yalnızlığı tercih ederseniz, sizinle aynı şeyleri düşleyen hayallerinizi destekleyecek kişilerle yalnızlığınızı giderme fırsatı yaratmış olursunuz.

3 Konfor Alanımız

Bazı yerlerde şöyle fikirler okuyorum “insan fıtratı gereği tembeldir”. Bu da sanırım konfor alanından çıkmamak için kendimize uydurduğumuz kocaman bir yalan. Fıtratımız gereği değil de biz baya istekli olarak tembelliği seçebiliyoruz. Çünkü en kolay olanı bu.

Konfor alanı dediğimiz yani sürekli kendimizi hiç zora sokmadan hayatta kalmaya çalıştığımız bölge. Konfor alanınızdan çıkmanız için size bir tavsiyem var. Yapacağınız, başlayacağınız işlerinizi birilerine duyurun ben buna başlayacağım deyin. Hatta arkadaşlarınızdan eğer gerçek dostluğunuz olan kişiler var ise sizi kontrol etmesini son durumunuzu sormasını isteyin. Hatta ben bu noktada biraz daha ileri gidip arkadaşıma haftalık raporlar atıyordum.

Sosyal medyada herkese duyurma konusu ayrıca yaptığım bir şeydir. Çünkü eğer işinizi önemseyerek yapıyor ve karşıda sizi takip eden insanlara da verdiğiniz bir değer varsa onlara verdiğiniz bazı sözleri kendiniz için tutmak zorunda hissediyorsunuz kendinizi.

4 Future Mate

Bu noktada size FutureMate kavramından bahsetmek istiyorum. Bizim ekip içinde uyguladığımız bir sistem. Aslında özü şudur, geleceğimizi yönetmemizde bize yardımcı olacak arkadaşlar bulmak. İşte onlar bizim için FutureMate olacak. Herkesin bir FutureMate’i mutlaka olmalı diyoruz.

Burada sıklıkla duyduğum ve başarısızlıkla sonuçlandığını defalarca gördüğüm bir yalanımız daha var. Yapılacak bir şey varsa kimsenin beni takip etmesine gerek yok ben yaparım. Yapamıyoruz çoğu zaman. Kendi başımıza kaldığımızda şuna dönüyor. Örneğin her gün 10 sayfa kitap okuyacağım dedik. Bir gece yorgun olunca bugün yapmayı vereyim dediğimiz anda zincir kopuyor ve mevzu orada bitiyor.

Bu noktada her zaman savunduğum bir düşüncem var 0 ile 1 arasında sadece bir tam sayı yoktur. Var olmak ya da olmamak vardır. 1 Kere yasaklı bölgeye geçersek ve orası konforluysa o alanı daha pekçok kez kullanmayı seçiyoruz.

5 Kendimizi Zorunda Bırakmalıyız

Yani kendimizi zorunda bırakma durumu. Bazen bazı durumlar kendi kendine zorundalıklar oluşturur üzerimizde. Mesela okula 5 hafta gitmezseniz o dersten kalırsınız. 4 hafta gitmediğiniz bir derse geri kalan tüm haftalarda gidebilmek için her şeyi yaparsınız.

Ama işte bizim başarımız için kendi kararlarımızla yapacağımız şeylerde bizi bizden başka zora sokabilecek bir şey kimse ortaya koyamıyor. Zorundalık konusu ortadan kalkınca da bir yerden sonra bırakıyoruz. O yüzden kendinize işlerinizle alakalı zorunda hissedeceğiniz durumlar yaratabilirsiniz. Para mevzusu iyi bir zorundalık yaratma mevzusudur. Mesela kendinize verdiğiniz sözlere çok sadıksanız. Örnek veriyorum aylık 500 TL lik giyim alışverişi yapıyorsunuz ve bu sizi çok mutlu ediyor. Koyun zorundalığı ortaya bu ay sonuna kadar şu mevzu halledilmezse bu ay hiç alışveriş yapmayacağım. Siz bunun dozunu istediğiniz gibi ve şekilde artırabilirsiniz.

Bir şeyi zorunda kalarak bir müddet istemeyerek yaparsak bir süre sonra istemesek de yapıyoruz.

Başlayabilme konusunu benim için önemli ve sonuç aldıran 5 madde ile özetlemeye çalıştım. Buna tabii ki eklenebilecek çok fazla madde olabilir. Yorumlarda fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim.

Şimdilik bu kadar bu seriye devam ediyor olacağız.

Exit mobile version