Gelecek artık bilgi ve teknoloji üzerine kuruluyor. Eğer bilginiz varsa ve bunu da teknolojinizi geliştirmek adına AR-GE çalışmalarına yatırıp yüksek teknolojik ürünler üretebilir duruma geldiyseniz, dünyayı dize getirmeniz işten bile değil.

Endüstri 4.0’ın getirdiği yeniliklerle bir devir kapanıyor yeni bir devir başlıyor, hatta başladı. Bu yeni devire ayak uyduramayanlar bu sefer çok çabuk elenecek. Çünkü artık bilginin ve teknolojinin gelişme hızı, yayılma hızı aritmetik ilerlemesini çoktan geçti. Katlamalı ve geometrik bir artışla ilerliyor. Kaybedecek zamanımız hem ülke olarak hem de kişisel olarak yok.

Vizyoner olmak önemli bir kavram. Geleceği görmek ona göre strateji belirlemek kendimize ona göre yatırım yapmak çok önemli. Üniversite yıllarımda çok fazla okurdum. Takip ettiğim, bilgisine inandığım, güvendiğim çok sayıda kıymetli insan vardı. Onlar sayesinde bir takım şeylerin çok çabuk farkına vardığımı düşünüyorum. Geleceği değiştiren kişilerden ve geleceğe dokunan kişilerden biri olmak istiyorsam yazılıma, bilişime önem vermeliyim kararıyla başladı her şey.

it-800x500_c

Yaklaşık 6 yıldır süren yazın hayatımda pek çok kişi ile tanıştım. Pek çok öğrenci arkadaşıma elimden geldiğince bilgim dâhilinde sordukları konularda yardımcı olmaya çalıştım.

Genelde varlığını hissettiğim temel sorun şu üniversiteler öğrencilerine mentörlük rolünü yapamıyorlar. Mühendislik okuyan 4. sınıfa gelmiş ama hala neyi becerebileceğinden emin olamayan, neyi istediğini bilmeyen çok fazla öğrenci arkadaşım var. Bana gelen maillerden bunları çok rahat anlayabiliyorum. Bu onların hatası mı bir kısmı ile belki evet, bir kısmı ile de hayır değil. Ama beklemek yerine yürümek, yürümek yerine biraz daha hızlanmak, daha fazla ve daha fazla tempomuzu gücümüzün yettiğince arttırarak ilerlemek gerek. Bilgimize bilgi katmak geleceğimize ışık olacak mesleğimizi çok erken fark etmek gerekmekte.

Üniversitede yoğun bir şekilde yazılımla uğraşırken Endüstri Mühendisi arkadaşlarımın çoğundan ‘Endüstri Mühendislerinin yazılımla işi olmaz ki’ diye duyardım. Bu kesinlikle yanlış bir söylem ve tutum.

Ülkeler, devletler, hükümetler geleceği gördü. Kodlamayı ilkokul seviyesine indirmeye başladılar. Herkes kodlamak zorunda. Herkes bu işi yapabilir duruma gelmek zorunda. İster endüstri mühendisi olsun, ister makine. Ülkemize, geleceğimize bir katkı sağlamak, katma değer sağlayan ürünler üretmek istiyorsak hepimiz bunu öğrenmek zorundayız.

0-q4uzcr-hkya4x5xh

Artık 4. sınıf olmuş olanlara değil ama henüz 1. sınıfa başlamış ve bana endüstri mühendisliğine başladım kendimi nasıl geliştirebilirim diye soran herkese yazılım öğrenin diyorum. Çünkü teknolojiyi sadece kullanan olmaktan vazgeçmek zorundayız. Artık süreçlere müdahale edebilen bir endüstri mühendisi firmanın geleceği için çok önemli durumda.

En önemlisi gelecekte, çok uzak bir yerden de bahsetmiyorum bu söylediğim şu anda gerçekleşiyor, tek tip meslek kalmayacak. Diplomalar ve mezun olunan bölümlerin isimleri değil, yetenekler, farklı alanlarda uzmanlaşmış olan bireyler iş bulabilecek. Artık ben Endüstri Mühendisiyim deyip, piyasaya çıkıp iş arama devri kapanmak üzere. Geleceğe dokunmak istiyorsak yeteneklerimiz olmalı farklı farklı uzmanlıklarımız olmalı. Bunlardan birinin de yazılım olmasını tavsiye ediyorum.

Şimdi birazda sizlere IT de bir Endüstri Mühendisi neler yapabilir, ona hangi gözle bakılır birazda bunlardan bahsetmek istiyorum.

Anlatacağım şeyler genel geçer şeyler olmamakla beraber çoğu, hemen her yerde aynı yaşanabilirken, bazıları bulunulan ortam, insanlar ve üst yönetimin benimsemiş olduğu şirket politikaları yüzünden farklılaşabilmektedir.

Çalıştığım yer güzel bir ofis ortamı, açık ofis ve herkes her an bir biri ile iletişim kurabilecek durumda. Takım bilinci gelişmiş durumda. Arayıp da bulamadığınız ne kadar güzellik varsa bulunduğum ortamda var. Çünkü üst yönetimin olaylara bakış açısı ben merkeziyetçi değil, biz kapsayıcılığında. Böyle olunca bu çalışılan en küçük birime kadar yansıyor.

sikici-ofis-duvarlari-yerine-239560803967334079517711971553

IT yani Information Technology = Bilgi Teknolojileri birimi açık söylemek gerekirse firmanın içindeki her birime göre çok daha havalı bir bölüm. Diğer bölümlerde bunu pek göremezsiniz. Yazılımcıların zaten doğalarında vardır biraz rahatlık. Bu rahatlığın getirdiği güzel hava insanın iyi hissetmesini sağlıyor.

İşi yeni öğrenen biriyseniz IT’de sizden tecrübeli bulunan 15 kişi sizin için bir velinimet bir bilgi kapısı oluyor. Burada çoğu zaman yeni şeyler öğrenmenin yaşattığı heyecanı yüzümde mutluluk olarak yansıtmaktan kendimi alamıyorum. Alanında yetkin 14 yazılımcı ve yeni bilgiler…

Öğrenmekten ve gelişmekten korkmayı bırakmalıyız. Yaşımız  25 olsa da 40 olsa da bilgimiz 1 olsa da, 100 olsa da artık ‘Bana sen ne verebilirsin ki’ bakış açılarımızdan da kurtulmalıyız.

Endüstri Mühendisi olup gelip yazılımla uğraşmam ise tabi ki de hiç kimsenin umurunda değil çünkü burada asıl olan beraberce işlerin en güzel şekilde yürütülebilmesi. Toplam kalite bilincinin çalışanların benliklerine işlemiş olduğunu görmekse inanılmaz sevindirici oluyor.

broken_link

Kısıtlar teorisinde olduğu gibi işleyen düzenin darboğazı olmuyorsanız, zincirin zayıf halkası değilseniz hiç bir sorun yok, sizi zaten hemen içlerine alıyorlar. Zamanla daha çok ısınıyor insan. Arada bilgisayar mühendisi olan abilerimizin gidin kendi işinizi yapın bizim mesleğe göz dikip durmayın gibi şakalı söylemleri de oluyor tabi ama yazılım herkesin mesleği olmalı bu ülkenin buna çok ihtiyacı var. Üretmek, gelişmek ve geliştirmek istiyorsak ekonomimiz daha da güçlensin istiyorsak buna çok ihtiyacımız var.

Burada yaptığım iş Canias ERP Danışmanlığı ve Yazılım Geliştirmesi hemen yan binamızda Skorskyler üretilirken geliştirdiğin şeylerin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımına sunulacağını bilmek insanı ayrıca motive ediyor.

skorskynin-teslim-tarihi-belli-oldu

Diğer bölümlerde çok fazla göremeyeceğiniz IT biriminin kendi arasında bir de dili var. Bu dile kısa sürede alışmanız gerekiyor yoksa zaten anlayamadığınız yerde iş yapmanız zorlaşıyor. Yazılımın kendisi yabancı dilden öğrenildiği için burada kapsamlı olarak öğrenme sürecinden bahsediyorum. O yüzden dile yerleşmiş bazı yabancı terimler gün boyunca ofisin benimsediği hiçte yabancı karşılamadığı kelimeler olmuş. Tabi bununda ayrı bir havası var bunu da itiraf edeyim.

IT farklı bir vizyon farklı bir bakış açısı. Sorunlara nasıl yaklaşmanız gerektiğini IT müdürünüzle girdiğiniz bir toplantıda öğrenince daha güzel oluyor. Konuşulan her şey bir hayat dersi niteliğinde olabiliyor. Eğer olaylara o şekilde bir gözlem gücü ile bakabiliyorsanız.

Yazımın sonuna gelirken bir kere daha meslektaş adaylarıma naçizane seslenmek istiyorum. Yazılım öğrenin! Endüstri Mühendisleri artık çok daha fazla yazılım uzmanı çıkarsın.

it

Çünkü edindiğimiz sistem bakış açısı diğer mühendislerden çok farklı ve bizim elimizden çıkacak yazılımların olayları çözme yetenekleri de çok farklı oluyor. O yüzden daha fazla yazılımla uğraşalım ve çok daha fazla Endüstri Mühendisi yazılımcı piyasaya dahil olsun diyorum.

Bugünlük ofisten bu kadar IT de olmanın zorlukları ve kolaylıkları eğlenceli ve kötümser yanlarını yazmaya devam edeceğim. Belki de en çok merak ettiğiniz şey kaç para alıyor bu adamlar? Bir sonraki yazımda görüşmek ümidi ile selametle.


Murat Bilginer
21 Şubat 1992'de doğdum. Endüstri Mühendisi olarak lisansımı 2016 yılında tamamladım. Industryolog Akademi - NGenius oluşumlarının kurucusuyum. Şu anda kendi şirketim Brainy Tech ile Web ve Mobil Geliştirme, AWS, Google Cloud Platform Sistemleri için DevOps, Big Data Analiz ve Görselleştirme hizmetleri sunmakta ve Online Eğitimler vermekteyiz.