Merhabalar.

Bu yazımda IT Kavramlarından Node JS ile beraber gelen NPM’e bakacağız.

Npm; Node Package Manager ya da Node Packaged Modules olarak da denmektedir. Isaac Z. Schlueter tarafından tamamen javascript dili kullanılarak geliştirilmiştir. NPM JavaScript ve Node.js projelerinde kullanılan bir paket yönetim sistemidir.

JavaScript geliştiricilerine, projelerinde kullanacakları kütüphaneleri (paketi) yönetme, yükleme ve güncelleme imkanı sağlar. Aynı zamanda projelerin bağımlılıklarını kontrol etmek, paylaşmak ve dağıtmak için kullanılır.

Yazılım dünyasından pek çok problem vardır. Bir de bu problemlerin çözümüne odaklanmış, bunlar için uygulamalar, paketler yazan geliştiriciler vardır.

Örneğin bir uygulama geliştirme sırasında elimizde hazır bir database yok, ancak biz test etmek için fake user’lara ihtiyaç duyuyoruz. Bir geliştirici de bu problemi görmüş ve bir paket uygulama yazmış. Faker.js diye.

Biz geliştiricilere bu uygulamayı bir yerde sunması gerek değil mi? Nasıl bir sebze üreticisi bunu satabileceği pazarlara götürüp sunuyorsa bu geliştiriciler de bu çözümlerini kullanıcılara belli pazarlar belli marketler üzerinden ulaştırması gerekir.

İşte o paket yöneticisi marketlerinden biri de NPM. Bu sistem üzerinde şu anda 800 binden fazla uygulama paketi olduğu söyleniyor. Yani pek çok alanda bir sorunun çözümüne odaklanmış irili ufaklı 800 bin paket uygulama.

Biz npm sayesinde bu paketleri projelerimize dahil eder ve kullanırız. Yani kendimiz çözüm bulmaya çalışsak aylarca sürecek bir işi bize ücretsiz açık kaynak sunan başkaları sayesinde saniyeler içinde indirir kurar ve kullanmaya başlarız.

NPM gibi pek çok paket yöneticisi vardır.

Npm paket yöneticisi Node js kurulumu ile beraber gelir ve kullanılabilir olur.

https://www.npmjs.com

Temel NPM Komutları

npm init: Bir proje başlatmak ve package.json dosyasını oluşturmak için kullanılır. Örneğin:

npm init

npm install: Projeye bağımlılıkları eklemek için kullanılır. Paketleri yüklemek için genellikle şu şekilde kullanılır:

npm install paket-adı

Örnek

npm install lodash

npm install -g: Bir paketi global olarak yüklemek için kullanılır. Yani, o paket sadece o projeye değil, bilgisayarınızdaki diğer projelere de etki eder.

npm install -g paket-adı

Örnek

npm install -g nodemon

npm update: Tüm bağımlılıkları güncellemek için kullanılır.

npm update

Örnek: Diyelim ki bir Node.js projesi oluşturmak istiyorsunuz. İlk olarak, projenizin ana dizinine gidin ve terminalde şu komutu çalıştırarak bir package.json dosyası oluşturun:

npm init

Ardından, projenize bir paket ekleyelim. Örneğin, popüler bir paket olan axios‘u ekleyelim:

npm install axios

Bu komut, projenize axios paketini ekler. Artık projenizde axios’u kullanabilirsiniz.

Umarım bu açıklama ve örnekler, npm’in temel konseptlerini anlamanıza yardımcı olmuştur.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.


Murat Bilginer
21 Şubat 1992'de doğdum. Endüstri Mühendisi olarak lisansımı 2016 yılında tamamladım. Industryolog Akademi - NGenius oluşumlarının kurucusuyum. Şu anda kendi şirketim Brainy Tech ile Web ve Mobil Geliştirme, AWS, Google Cloud Platform Sistemleri için DevOps, Big Data Analiz ve Görselleştirme hizmetleri sunmakta ve Online Eğitimler vermekteyiz.