Bu yazımda Ahmet Şerif İzgörenin Avucunuzdaki Kelebek isimli kitabını analiz etmeye çalışacağım.
Ahmet Şerif İzgören gibi başlıyım ve kitabı okuyacak olan arkadaşların işini kolaylaştırayım biraz. Elinize boş bir kağıt alınız ve elinizin şeklini o kağıda çiziniz, daha sonra baş parmaktan başlayarak her parmağın içine
Ben Kimim? Ne Yapmak İstiyorum? Nereye Ulaşmayı Amaçlıyorum? Bunu Nasıl Yapabilirim? Niçin? bu 5 soruyu yazalım.
Kitap bittiğinde olumlu bir şekilde bu 5 soruya doyurucu cevaplar verebildiğinizi göreceksiniz. Normalde, ayağı yere basmayan pek çok hayalinizin, nasıl olumlu bir çerçevede ayaklarını yere basar duruma getirebildiğinizi, sadece ulaşılması güç bir hayalden çıkıp sizi motive edecek bir hedef haline getirebildiğinize şahit olabilirsiniz.
Avucunuzdaki Kelebek hacimli bir kitap değil şu anda D&R’daki satışta olan basımında 124 sayfa. Akıcı dili, etkileyici üslubu ile 1 günde elinizden hiç bırakmadan bitirebileceğiniz bir kitap.
Kitap ilk bölümde sizleri Gelecek Hedefinizi belirlemeniz yolunda yol göstericilik yapıyor.
Hayallerimiz olduğu sürece var olabiliriz. Amaçsız kaldığımız an hayatın alnına bir silah dayamamız içten bile olmayabilir. Henry Ford’un oğlu intihar etmeden önce bıraktığı mektupta şunu yazmıştır. Hayatta elde edemediğim hiç bir şey kalmadı. Amaçsız kaldım ve mutsuzum. Amaçsız kalınca, bunu sadece maddesel bir amaç olarak algılamakta yanlış olacaktır diye düşünüyorum. İyi bir insan olmaya çalışmakta bence bir amaç bir hayaldir ve insanı hayata bağlayabilir. Maddi manevi tüm hayat amaçlardan sıyrılınca kendimizi uçurumun kenarınnda bulmak içten bile değil. Bu bölümde hayallerimizin bizim için ne kadar değerli olduğunu okuyoruz.
İkinci bölüm ise Hayat Amacımız. Burada kitapta geçen bir hayat amacının, bir toplumun hayatını nasıl değiştirdiğini okuduğum bölümü paylaşayım.
Yine kitaptan bir alıntı ile devam edelim “Hayat amacınızı bir kağıda yazmanız gerekmez;, gerçekten inanmanız, yani kalbinize yazmanız gerekir.”
Adım adım daha net şekillenmeye başlıyor her şey.
Sonraki bölümümüz Değerlerimiz.
Hayat amacımıza doğru adım adım ilerlerken o amacın ayaklarının yere basmasını sağlayan şey oluşturduğumuz değerlerdir. Pek çok örnekle bu bölümde bunu okuyoruz. Etkileyici onlarca örnek bakış açınızı farklı taraflara çevirmenize yardımcı oluyor.
Çoğumuz gelecekle ilgili hedefler belirleriz Hedefler bölümüne gelince belkide gelecek için düşündüğümüz çoğu şeyin bir hayal yada temenni olduğu gerçeği ile karşılaşacaksınız. Gelecek için düşlediğimiz bu şeyler nasıl hedef haline gelir yine bu bölümde öğreneceğimiz konu.
Eğer hayalleriniz TOMBUL’sa hedef olurlar. TOMBUL’un açılımınıda okuyacak olan arkadaşlara bırakayım.
Bu kadar olayı gerçekleştirebilmek içinde gerçekten güçlü bir kişiliğe sahip olmamız gerek. Yolumuzdaki en büyük ışıklarımızdan biri güçlü bir kişilik olacağı kesin. Çevremize baksak aslında bunu net bir şekilde görebiliriz. Çok zeki adam bu dediğimiz kişilerin olumsuz davranışlarına rastlayabilirken, çokta zeki olmayan ama güvenilir adamların onlardan daha çabuk mesafe katettiğini görebiliriz. Kişilik bölümünde bunlardan bahis açılacak.
Son sözden önce artık her şeyimiz var ve sanırsam tek eksiğimiz kaldı. Bir şeyler başarabilmek için, belkide bir başkasından bir adım öne geçebilmek için bize gereken şey yaratıcılık. Yaratıcılık bölümünde nasıl yaratıcı bir kişiliğe sahip olabileceğimizi öğreneceğiz.
Kitabın son sözü siz okuyuculara kalsın ben son sözümü şöyle söyliyim.
Kitap bittiğinde başlangıçta kağıda çizdiğiniz eliniz ve üzerine yazdığınız sorulara net cevaplar verebildiğinizi göreceksiniz. Öğreticiliğinin yanında, farklı bakış açıları kazandırması nedeni ile çok beğendiğim bir kitaptı Avucunuzdaki Kelebek.
Herkese tavsiye ederim. Selametle.