Oku-Yorum 3 İnovasyon


Merhabalar kitap dostları. Bugünkü kitap analizimde sizlere Harvard Business Review’den İnovasyon kitabından bahsetmeye çalışacağım.

Kitabı 3 gün önce bitirdim. 3 Gündürde ne yazmalıyım kitap hakkında nasıl bir analizle tam anlamıyla ve hakkıyla kitaptan bahsetmiş olurum diye düşünüyorum. 10 Bölümden oluşan bu kitabın her bölümün kendisi bir makaleden alınıp kitapta birleştirilmiş ve bu kitap böylece oluşmuş. Bilimsel yönleri çok kuvvetli olan bu makalelerden tek tek bahsetsem her bölüm için 2 3 yazı gerekirdi ve bu yaklaşık 20 den fazla yazının yazılması demekti. Bunu yapmaya çokta kendimi yeterli görmediğim için okuduğum ve bende okurken oluşturduğu hisleri ve çıkarımlarımı sizlerle paylaşmak istiyorum.

İnovasyon hakkında şimdiye kadar hiç bir şey okumadıysanız ve bir başlangıç arıyorsanız, bu kitap sizin için biçilmiş kaftan diyebilirim.

Bugün gördüğüm bir resimle İnovasyonu bu değişim yada yenileşim diyebileceğimiz süreci yeniden değerlendirdim.

Pazardan tamamen silinmek istiyorsanız inovasyona ve gelişime ayak diretebilirsiniz, kimse size bunu neden böyle yaptın demeyecektir. Ama var olmak istiyorsanız Dünyanın bile var olduğunu her an değişimle hissettirdiği bu pazar içinde, değişime ayak diretemezsiniz. İşte İnovasyon tamda bu yenilikçi düşüncenin sizi sardığı ve gelişmek istediğiniz yerde imdadınıza yetişiyor.

İnovasyonda bir firma için bir süreç ve bu sürecinde doğru bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. İnovasyon kitabı inovasyonun ne demek olduğu ile ilgili bilgileri ara satırlarda verirken, aslında bu sürecin nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda size rehberlik yapıyor. 

Her makale bilimsel verilerle ciddi bir şekilde desteklenince fikirlerden kaçışınız olmadığının farkına varıyorsunuz.

Kitabın bölümlerinden yinede kısa kısa bahsetmek isterim. En azından bazılarının isimlerini verip haberdar etmek istiyorum ne okuyacağınız konusunda.

1 İnovasyon Katalizörleri

Bu bölümle başlıyor kitap. Bu bölümde inovasyon sürecinize olumlu etki eden katalizörlerden etkilerden bahsediliyor.

2 İnovasyon Savaşlarına Son Verin

3 GE Kendini Nasıl Bozuyor

3. Bölümde General Electric’in kendini nasıl bozduğunu bu başlık altında okuyoruz. Bu bölümde öğreneceğiniz en önemli kavram Ters İnovasyon kavramı ve önemi olacak.

Ters İnovasyon bir tercih değildir, oksijendir.

4 Bölüm Müşteri Merkezli İnovasyon Haritası

 Günümüzün en meşhur konusu müşteri odaklılık. Artık her şey pazarın isteklerine göre şekillenmekte, müşterinin eğilimlerine görede bir değer kazanmakta. Burada bir kavramdan da ben bahsetmiş olayım. Bir inovasyonun ekonomik değerinin olabilmesi için pazarda karşılık görmesi gerekir. Yani sizin inovasyon olarak nitelediğiniz o yenilik, pazarın ihtiyaçlarını karşılamıyorsa o inovasyonun ekonomik değerinden bahsedilemez. Bir sonraki bölümlerde bununla ilgili net verilerle bilgiler okuma firsatımız oluyor.

Müşteri Merkezli İnovasyon Haritamız 8 adımdan oluşmakta ve uzun uzun bunları okuma fırsatımız olacak bu bölümde.

5. Gerçek mi? Kazanabilir miyiz? Yapmaya Değer mi?

6. Ürün Geliştirmeyle İlgili Altı Mit

Bu bölüm en sevdiğim bölümlerden biriydi. Çünkü doğrular yapılabilir. Ama yanlış yaptığımızda onun yanlış olduğunu nasıl anlayacağız ki. İşte bu bölüm İnovasyon sürecinde düşebileceğimiz yanlışları ve bunlardan kurtulma yollarını anlatıyor.

Göremediğimiz veya ölçemediğimiz bir şeyle baş etmek çok zordur.

Sonraki bölümlerin isimlerini verip bu kitabı okurken bende nasıl bir değişime yol açtı ve neyin ortaya çıkmasını sağladı ondan da bahsedip yazımın sonuna geleyim.

7. İnovasyon: Klasik Tuzaklar

8. Keşfe Yönelik Planlama

9. İnovasyon Disiplini

10. İnovasyon Katilleri

Sırası ile diğer bölümlerimiz böyleydi.

Bir kitabı okumanın altını çizdiğim şeyleri hayata geçirmeye gayret etmediğim sürece bir işe yaradığını düşünmem. Genel kültür olsun bu ayda 3 kitap 5 kitap okudum demek için kitap okumadım hiç. Bu kitabı okurkende altını çizdiğim pek çok şey oldu ve uygulamak için elimden geleni yaptım.

O süreçlerin birinde Bilgi Kartları uygulamamız ortaya çıktı.

Bilgi Kartları

Sosyal medyanında etkisi ile artık uzun uzadıya bir şeylere vakit ayırmaya, hele bu okuma ise hiç vaktimiz yok. Belkide 2 saatlik bir filmle anlattığımız fikirler, düşünceler bugün geldi 6 sn lik bir vine içine sıkıştı. Ve bunu istiyoruz. Bilgiyi, düşünceyi her ne varsa onu hemen alıp geçmek istiyoruz. Bu isteğimiz üzerine yoğunlaştım biraz. Uzun uzadıya makalelerde olayları anlatsamda insanları bu makalelere ulaşmalarını sağlamak ve bilgiyi almalarını sağlamak çok zordu. Bilgiyide bir hap tek bakışta görebilecekleri okuyup geçecekleri ama aynı zamanda bir makalede anlattığım o şeyi anlattığım ve okuyucularıma yarar sağlayabileceğim bir sistem olamazmıydı. Bunun üzerine yoğunlaşınca işte bu bilgi kartları ortaya çıktı.

Bu kitabın; bana ve bizi takip eden dostlara kazandırdığı bu olay için bile yeri ayrı olmuştur. 

Daha iddalı bir şey daha söyliyim bence mühendis adayları bu kitabı okumadan bir firmada işe başlarlarsa çok eksik başlamış olurlar. Özellikle bölümdaşlarım Endüstri Mühendisi arkadaşlarıma özellikle tavsiye ediyorum bu kitabı. 

Exit mobile version