Yeni bir başlangıç daha…

Ama bu sefer tam da yolda iken başlıyoruz. Aslında bazen olur, bir yere kadar yaya yürümeniz gerekir, bir yerden sonra size bir ödül, bisikletiniz vardır artık, yolun bir yerine kadar gidersiniz ve yeni bir araç daha. Aslında her yeni araç yeni bir tecrübe, yeni bir öğrenme sürecinin başlangıcıdır. O yüzden bizim de yürüdüğümüz yolda araç değiştirme zamanımız geldi ve yeni bir başlangıç zamanı.

Gidilen yol kimi zaman çölde, kimi zaman denizde, kimi zaman güneşli, kimi zaman fırtınalı.

Bundan 4 yıl önce bir yazı yazmıştım onunda adı Başlangıçtı. Şöyle başlıyordu 

“Ne oluyor burada diyen arkadaşıma küçük bir açıklama yapayım. Beni tanımıyorsanız, öncelikle en önemli özelliğimden bahsedeyim. Tam bir yazılım ve teknoloji tutkunuyum diyebilirim. Neden yazılım, neden teknoloji sorusunun cevabı bu yazımda değil, başka bir yazımda vermeyi düşünüyorum. 
Bir gün yine oturmuş program yazıyorum. Bir arkadaşımdan bir mesaj geldi. Programı yazmayı bıraktım, malum sosyal ağdan sohbet etmeye başladık. Karşı taraftaki arkadaşım biraz heyecanlı, yaa hacı hiçbir şey yapmıyoruz, boş boş oturuyoruz dedi. Dedim kendi adına konuş, ben program yazıyorum valla. Neyse hacı bak var ya dedi, iş başvurularında blog siten olmasının sana büyük artıları oluyormuş. Boş boş oturacağımıza açsak ya bir blog sayfası dedi. Düşündüm, güzel fikir hacı dedim. Yaparız biz bu işi…

Sanki birinden böyle bir şey mi bekliyormuşsam ne artık. Fikri aldığıma göre daha da sohbet etmeye gerek yoktu. Hadi benim işim var dedim ve sohbetten çıktım 😀 😀 Direk blog sitemi kurma adına planlar yapmaya başladım. Ne olabilir ki benim blog sayfamda diye düşünmeye başladım. Başta da dediğim gibi ne olacağı belliydi yazılım, teknoloji, bilim ve endüstri mühendisliği okuduğum için, bir de endüstri mühendisliği bölümünü koydum ve blog sayfamın tasarımını falan yaptım yayına soktum.”

Size de heyecanlı geldi mi bilmiyorum ama, geçen 4 yılı iliklerime kadar hissettiğim için, yukarıda okuduğunuz satırları okuyunca tüylerim diken diken oluyor. 

O yazının adı da Başlangıçtı. O zaman sitemi yeni kurmuş, ilk defa yazar arkadaşlarımla yayın yapacaktık, onu duyurduğum yazıydı. O gün Endüstri Mühendisliği 2. sınıfa başlıyordum. (11 Eylül 2012) Bugün Endüstri Mühendisiyim.

Yeni Bir Başlangıç

Yeni bir Başlangıç yazısı daha. Belki de şimdi yazacağım satıları, 5 yıl sonra kuracağım yeni bir işte başlangıç cümlesi yaparım belli mi olur?

O zamanki gibi diyeyim, Neden Industryolog? Diğer sitenin suyumu çıktı ki, ne işin var burada diyen varsa, kısaca bunu cevaplamak istiyorum. Tabi bu cevabım, kısaca bizim serüvenimiz gibi olacak. 

4 yıl önce bilgimi paylaşayım diye çıktığım bu yolda, paylaştıkça daha çok bilgim arttı. Paylaşan kişiler büyürler tarzında bir sözü saçma bulan arkadaşlarım varsa, onun teoride değil de gerçekte nasıl olduğunu anlatayım, belki de kafasına yatar. 

Bu durum şöyle gerçekleşiyor. Oturuyorsun bilgisayarın başına, kendini yetiştirdiğin alanda bir yazı yazıyorsun, adına hala makale demekte çok zorlanıyorum, çünkü makale yazanlara büyük haksızlık gibi geliyor. Sonra bu yazıyı, dostlar buyurun ben böyle bir şey öğrendim, bunu siz de öğrenin, belki faydasını görürsünüz diye var olan kitlenize sunuyorsunuz. Siz 1!den 1000’lere gönderiyorsunuz, sonra olay şöyle devam ediyor. X kişisi bir yorum yazıyor, “kardeşim bak bunun birde böylesi var” diyor. Y kişisi “bu konuyla alakalı şu araştırmada dikkatini çekebilir” diyor. Z kişisi “buda benden bir bilgi olsun bunu da senle paylaşmış olayım” diyor. Birden yaptığınız küçük bir iyilik, yaptığınız paylaşım size 100 katıyor 1000 katıyor.

Her gün farklı bir bakış açısından yeni bir şey öğreniyorsunuz. Her gün bir yenisi. Paylaştıkça böyle büyüyorsunuz bilgi olarak. Nasıl paylaşan kişilerin bilgilerine bilgi kattıklarını, ve böylece bilgi yönünden büyüdüğünü anlatabildiysem özellikle genç arkadaşlarımdan rica ediyorum bilginizi paylaşın göreceksiniz ki en çok size faydası olmuş.

Yolculuğumuza Devam Edelim.

Okulda bir şeyler öğrendim, geldim sitede yazdım. Yazılım geliştirdim, öğrenme aşamasında iken onları paylaştım. Bu arada yavaş yavaşta güzel bir takipçi kitlemde oluşmaya başladı. Maddi bir çıkar beklemediğiniz şeyde, eğer beni takip etsinler, çok okunayım gibi düşünceleride ilk etabta kafanızdan silmiş, sadece gelişmeye odaklandıysanız, işte o zaman oluyor diyebilirim. 

Okuyan, takip eden kişiler arttıkça bir Endüstri Mühendisi adayı olarak durmak yakışmazdı, sürekli iyileştirme ve geliştirme serüveni hiç bitmemeliydi o yüzden sürekli yeni fikirler yeni atılımlar denedim. Tutan oldu tutmayan oldu. Başarısızlıklarımda büyük ders oldu. Eğilimleri, davranışları okumaya başladım zamanla. Paylaşımın yapılacağı saat bile önemli bir parametredir site yönetiminde, her şeyine dikkat ediyordum. Bunları yaparkende paylaşmanın verdiği motivasyon her gün biraz daha artarak devam etti. 

Gelişim Takımı Kuruluyor

4 yıl böyle geçti çokta güzel geçti. Sonra bir yaz akşamı Haziran gecesi. Çokta güzel olur Haziran geceleri. Artık bir adım daha atmanın zamanı geldi deyip, kendi takımımı kurmalıyım fikri ile çıktım bu sefer yola. Yeni bir başlangıç daha. 

Öyle bir takım istiyordumki, bir biri ile kardeş olabilmiş, içinde dedikodular dönmeyen, kıskançlık olmayan, bir birinin sevincine sevinip, üzüntüsüne üzülebilen, yeri geldiğinde ciddi anlamda Endüstri Mühendisliği konuşabilecek, yeri geldiğinde goy goy yapabilecek, eğlenmeyi seven, bilgiye inanan ve çalışan bir ekip kurmak istedim. Bu düşüncemi hayata geçirecekken aynı zamanda muratbilginer.net alan adınıda almıştım. İlk defa bu işe para yatırıyordum yine herhangi bir maddi çıkar beklemeden. 

Yaklaşık 9 ay boyunca Gelişim Takımı adı ile 15 arkadaşımla gerçekten kardeş olduk. İstediğim şeye ulaşmıştım. Buna yürekten inanıyorum. Aramızdaki kardeşlik, yaptığımız işin samimi bir şekilde karşı tarafa geçmesini sağladı. Gelen maillerde bize olan bir inanç vardı. “Beğenerek takip ediyoruz” diyorlardı. “Yazılarınızı bekliyoruz” diyorlardı. “Sitenize ilk defa girme fırsatım oldu, bir Endüstri Mühendisi olarak nasıl sevindiğimi anlatamam” mesajı geldiğinde o arkadaştan daha fazla sevinmiştim. Aylık 180 000 ziyaret 40 000 tekil ziyaretçiye ulaştığımızda bunun bir adım daha ilerisi olabilir düşüncesi ile yeni bir adım daha atmaya karar verdik. Bu fikrin oluşmasında ziyaretçi sayısından daha önemli bir nokta var ki, onuda birazdan okuyacaksınız.

İşte industryolog.com

Daha önce sayfanın adının ismimle olması hep kişisel bir hava kattı. Bu durum beni, takım arkadaşlarımla beraber iş yapmaya başlayınca çok fazla rahatsız etmişti. Bundan herhangi bir şikayetleri olmamasına rağmen, ben durumdan çok hoşnut değildim. Sitenin isminin değişmesinin öncelikli nedeni takım arkadaşlarım içindir. Onların daha rahat edebilecekleri bir ortam oluşturmak isteme düşüncemdir.

İkinci nedenide daha kurumsal bir yapıya kavuşup salt Endüstri Mühendisliği ve Yazılım sitesi olmak istememiz oldu. 

İsmi Neden Industryolog?

Site ismi bulmak gerçekten çok sancılı bir süreç. Endüstri Mühendisliğide çok geniş bir alanı kapsıyor ve bir dalına yoğunlaşıp isim vermek çok mantıklı gelmedi. Bunun yanından içinde Endüstri Mühendisliği kelimelerinin geçtiği ve site adı olmaya uygun tüm isimlerinde alındığını gördüm.

Fikir bizim olsun, isim yeni olsun, birazda değişik olsun diye düşünürken bu isim geldi aklıma. Çünkü bunun için yola çıktık biz. Endüstri Mühendislerinin en fazla bilgi alabildikleri, girdikleri zaman en fazla bilgiyi yeteneği kendilerini katabilecekleri bir site olduk şimdiye kadar ve bundan sonrada bunu amaçlıyorduk o yüzden Industryolog ismini verdik.

Normalde dil kuralları gereği industriolog olmalı ama kuralları yıktık diyebilirim. Bilinçli bir seçimdir. İkincisi sayfamızda İngilizce ve Türkçe yayınlarda yapacağımız için ismimizle yurt dışında da takip edilebilir, bulunabilir bir site olmayı amaçlayarak böyle bir isim koyduk. 

Yeni Dönemde Neler Olacak?

Sayfamızda o kadar değerli kişiler yazacak ki, tekliflerimi kırmadıkları için, tüm saygıdeğer hocalarıma, büyüklerime ve arkadaşlarıma teşekkürü borç bilirim. 

Yeni dönemde Firma Genel Müdürleri, Firma Sahipleri, Doç. Dr. ünvanına sahip Öğretim Görevlileri, Holding Yöneticileri, İK Uzmanları, ve tabi ki benim en sevdiğim kıymetli öğrenci arkadaşlarım yazacaklar.

Endüstri Mühendisliği alanında, yazılım alanında ve bunun yanında aktüel tüm konular hakkında yazabilecek bir yazar kadromuz var.  

Daha önceden arkadaşlarımın çok sevdikleri kaynak paylaşımımız artık daha düzenli, daha sistematik ve daha fazla kitapla, hem İngilizce hem Türkçe kaynaklar olmak üzere hizmetinizde olacak.

Şimdiye kadar yazılım geliştirme yazılarımız hariç teknoloji alanında yazılarımız olmuyordu, yeni dönemde 3D yazıcılar IOT ve daha bir çok teknoloji yazısı yine sitemizde olacak.

Türkçe yazdığımız makalelerimizi zaman zaman İngilizce olarakta yayınlayacağız.

KOD – M projelerini ilgi ile takip etmenizi öneriyorum, çünkü çok güzel ve büyük yazılımların kaynak dosyaları KOD – M bölümü ile sizlere ulaşacak. Büyük yazılımlarımızı daha rahat kullanabilmeniz için ayrıca Setup dosyaları da paylaşılacak.

Yeni dönemde Endüstri Mühendisliği için çok büyük bir eksik olarak gördüğüm Forum sayfamızda yayında olacak. Endüstri Mühendisleri olarak, dertlerimizi ve sorunlarımızı çözebildiğimiz ortak bir platformumuz artık olmalıydı.

işte yeni dönemde industryolog.com böyle.

Sizlerden beklediğimiz bizleri desteklemeniz. Yorumlanızla paylaşımlarınızla özellikle bu işe yeni başlayan yazar arkadaşlarıma motive olabilecekleri şekilde destek olmanızı çok önemsiyorum. Çünkü 4 yıl önce sadece küçük bir adımla başladı her şey, aynı şeyi sizin desteklerinizle bu arkadaşlarımızda gerçekleştirme gücünü kendilerinde bulabilirler diye umut ediyorum.

Sonsöz

4 yıl önceki Başlanıç yazısı şöyle bitiyordu;

“Blog sayfamı takip eden siz ziyaretçilerime de çok teşekkür ediyorum.  En faydalı en sağlam paylaşımlarla sizlerle beraber olmak dileğiyle…”

Bu sonu yazdığımda o gün aylık ziyaretçimiz 500 toplam ziyaretimiz 5000 di. Bugün daha kalabalığız aylık 40 000 kişinin geldiği bir sayfayız kocaman bir aileyiz.

Çizgimizden zerre sapmadan yolumuza devam ediyoruz. Bizi takip eden, yaptığımız işlere gönülden destek veren sizlere sonsuz teşekkürler. Biz yine en sağlam, en kaliteli ve özgün paylaşımlarımızla burada olmaya, sizlerle olmaya devam edeceğiz.

Selametle kalın.

 


Murat Bilginer
21 Şubat 1992'de doğdum. Endüstri Mühendisi olarak lisansımı 2016 yılında tamamladım. Industryolog Akademi - NGenius oluşumlarının kurucusuyum. Şu anda kendi şirketim Brainy Tech ile Web ve Mobil Geliştirme, AWS, Google Cloud Platform Sistemleri için DevOps, Big Data Analiz ve Görselleştirme hizmetleri sunmakta ve Online Eğitimler vermekteyiz.