FrontEnd Developer Road Map

React Tutorial 2023 53 – useContext Hook’u 7 – Context API Avantajları ve Dezavantajları

Merhabalar.

Artık useContext Hook’unu kapatırken son olarak ne zaman Context API’ı kullanmalıyız ne zaman kullanmamalıyız, avantajları neler, dezavantajları neler bunlara bir bakalım istedim.

Avantajlar:

  1. Global State Yönetimi: React Context API, uygulama genelinde paylaşılan verileri yönetmek için kullanılabilir. Böylece, veri iletişimini kolaylaştırır ve bileşenler arasında global bir durumu paylaşmak daha basit hale gelir.
  2. Props Drilling Sorununu Azaltır: Context API, bileşenler arasında veri iletimini sağlayarak props drilling sorununu azaltır. Bu, derinleşen bileşen ağaçlarında veriyi iletmek için gereken props’ları azaltır.
  3. Daha Temiz Kod: Global durum yönetimi için Context API kullanmak, durum yönetimiyle ilgili kodu daha düzenli ve okunabilir hale getirebilir. Bileşenler arasındaki iletişimi kolaylaştırarak kod tekrarını azaltabilir.

Dezavantajlar:

  1. Performans İstismarı: Context API, bazen gereksiz yeniden render’a neden olabilir. Çünkü, bir context’teki herhangi bir değişiklik, bu context’i kullanan tüm bileşenleri tetikleyebilir. Bu, performans sorunlarına yol açabilir.
  2. Bağımlılık Sorunları: Context API kullanılırken, bileşenlerin gereksiz yere yeniden render olmasını önlemek için dikkatlice bağımlılıkların belirlenmesi gerekir. Aksi takdirde, istenmeyen yan etkiler oluşabilir.
  3. Karmaşıklık: Büyük uygulamalarda, birçok context ve bileşen arasındaki iletişim karmaşık hale gelebilir. Bu durum, uygulamanın anlaşılabilirliğini azaltabilir.

Bu avantajlar ve dezavantajlar, kullanım senaryolarına ve uygulamanın özelliklerine bağlı olarak değişebilir. Context API’nin kullanımının uygunluğu, belirli bir proje bağlamında dikkate alınmalıdır.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Murat Bilginer

21 Şubat 1992'de doğdum. Endüstri Mühendisi olarak lisansımı 2016 yılında tamamladım. Industryolog Akademi - NGenius oluşumlarının kurucusuyum. Şu anda kendi şirketim Brainy Tech ile Web ve Mobil Geliştirme, AWS, Google Cloud Platform Sistemleri için DevOps, Big Data Analiz ve Görselleştirme hizmetleri sunmakta ve Online Eğitimler vermekteyiz.

Share
Published by
Murat Bilginer

Recent Posts

Kedimiz Oly & FIP Süreci 11 – Oly Melek Oldu :'( Veda…

Hüzünlü bir selam. Bu yazı dizisine başlarken büyük umutlarım vardı. Oly’nin FIP durumunu erken teşhis…

1 hafta ago

Kedimiz Oly & FIP Süreci 10 – Oly’nin PCR Sonucu Çıktı FCov Pozitif…

Selamlar, bu yazımda sizlere Oly’nin çıkan PCR sonucu ve geçtiğimiz bir haftada hastalığın genel seyrinden…

1 hafta ago

Kedimiz Oly & FIP Süreci 9 – 1 Haftalık GS İğnesi Serüveni – Oly İyileşiyor mu?

Selamlar, bu yazımda Oly'nin 1 hafta boyunca olduğu GS iğnesi, yaşanan değişimleri anlatmaya çalışacağım. PCR…

2 hafta ago

Kedimiz Oly & FIP Süreci 8 – Yeniden Hayvan Hastanesi – Sonuç Kontrolü ve Sonrası…

Selamlar, bu yazımda Hemogram ve Biyokimya sonuçlarımızı göstermek için İÜCHH'ne tekrar gidişimizi ve sonrasını anlatacağım.…

2 hafta ago

Kedimiz Oly & FIP Süreci 7 – GS İğnesine Başlama Kararımız ve Oly’de Dikkat Ettiklerimiz

Selamlar, bu yazımda GS iğnesine başlama kararımızı ve Oly’de bu süreçte nelere dikkat ediyor, neler…

2 hafta ago

Kedimiz Oly & FIP Süreci 6 – İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Hayvan Hastanesi Serüveni ve Sonrası

Selamlar, bu yazımda İÜCHH'deki tedavi sürecimiz ve sonrasında yaşananlardan bahsetmeye çalışacağım. 20.06.2025 Cuma günü saat…

2 hafta ago