Merhabalar kıymetli kitap dostları. Harvard Business Review yayınlarından, endüstri mühendisi olan veya bölümü okuyan, bununla birlikte ileride kendine yönetim alanında bir kariyer planlaması yapan herkesin okuması gerektiğine inandığım Yönetim 2.0 kitabının analizini paylaşmaya çalışacağım.

Kitabı alınca aklıma gelen ilk şu olmuştu. Bir yazılımda 2.0, 3.0 gibi versiyonlar görürüz ama kitaplar genelde seri olarak ilerlerler, 1 2 gibi. Bu kitap niçin 2.0? İlk bunu düşündüm. Hemen araştırarak bunu cevabını bulmak istemedim. Okuyarak bulmak istedim. Kitabın başında yada sonunda niçin 2.0 olduğu ile ilgili hiç bir bilgi verilmiyor ben kitap bittiğinde kendi çıkarımımla bir sonuca vardım. Sonrasında  da küçük bir araştırma ile vardığım sonucu net bir kalıba oturtma fırsatım oldu. Sizlerle bunu paylaşmak istiyorum ilk olarak.

Bilgisayar programları üzerinden devam edeyim örneklemeye. Her program yazıldıktan sonra zamanla günün ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenir yeni versiyonları piyasaya sürülür eskiler yenisi ile güncellenir. Yönetimde böyle. Bir takım genel geçer kaideler hala devam etse bile bazı yönetim kuralları toplumsal yapıya ve değerlere göre, bunun yanında pek çok diğer etkene göre değişim gösterebilmekte. Özellikle zaman ilerledikçe insanların ihtiyaçları her alanda değişmekte bu değişimin yönetim alanını da kapsadığını söyleyebiliriz.

Çok basit bir örnek ile şöyle bakalım olaya. Şimdilerde hepimizin aşina olduğu üzere kuşaklara ayrıldık. X, Y ve Z kuşakları. Her kuşağın hayata bakışları farklı. Bu bakış farklılığı, iş ortamında da kendini gösteriyor. X kuşağının yönetimden beklediği ile, Y kuşağının beklediği aynı değil. Yeni gelen Z kuşağı, yani şimdilerde Ipadler, Iphonelarla büyüyen neslin ise beklentileri, yapmak istedikleri bambaşka olacak. İşte yönetimin her kuşaktan insana hitap edebilmesi için güncellenmiş bu haline rastlıyoruz bu kitapta. Bu yüzden güncellenen yeni yönetim versiyonunun bu adına Yönetim 2.0 dediklerini söyleyebiliriz.

Yavaş yavaş kitabı elimize alalım ve sayfalarını çevirelim. Kitap cep boy bir derleme. Yine Harvard Busines Review’ın Günün Yönetim İpucu kitabından ve bloglara atılan postlardan oluşturulmuş nokta atış pratik bilgilerden oluşuyor. Nasıl bir içeriğin bizleri beklediğini küçük bir fotoğraf ile göstereyim.

Böyle küçük küçük pasajlar ve yönetim ipuçları.

Güzel bir sıralama mevcut içerikte.

İlk önce, bir ekibi bir işi yönetecek olan yönetici adaylarına sesleniyor bunları yönetebilir duruma gelebilmek için öncelikle kendinizi yönetin diyor.

İlk bölüm: Kendinizi Yönetin

Bu bölüm 62 sayfa sürüyor ve tamamen bize sesleniyor iç dünyamıza kendimizle vermemiz gereken savaşlardan bu savaşta hangi zorluklarla karşılaşabileceğimizden ve bunların üstesinden hangi yolları izleyerek gelebileceğimizden bahsediyor. Bir kaç başlık ile neler anlatıldığından bahsedeyim.

1. Yeni Bir Liderlik Vizyonu Yaratın

2. Öğrenme Arzunuzu Artırın

3. Eleştirilere Açık Olun

4. Karar Alma Becerilerinize Güvenin

5. Bir Büyüme Zihniyeti Geliştirin

6. Moral Çöküntüsü Nasıl Yenilir

gibi bizi kendimizi yönetmeye ısındıran ve alıştıran güzel fikirler ile motive ediyor.

Sonraki bölümde artık iş yapacağınız ekibinizi yönetmelisiniz diyor.

İkinci Bölüm : Ekibinizi Yönetin

Kitap bize bu yönde yine pratik ve kilit bilgiler sunuyor. Aynı ilk bölümdeki işleyiş devam ediyor.

Bu bölümden en önemli gördüğüm sayfalardan biri.

Şu anki takım arkadaşlarımda bilirler yönetimde hiyerarşinin değil fikirlerin hakim olmasını önemserim bu yüzden her arkadaşımın her konuda fikirlerine başvururum.

Artık kendimizi ve ekibimizi hakkı ile yönetebilme başarısı gösterebildiysek işimize odaklanabiliriz.

Son Bölüm:  İşinizi Yönetin

Bu şekilde çok kritik ve can alıcı ipuçları veren bir kitap Yönetimin güncellenmiş yeni versiyonu Yönetim 2.0.

Cep boy 224 sayfa Melis İnan’ın çevirdiği bu kitabı internet üzerinden siparişlerinizde 15 lira ve civarında bulabilmeniz çok olası. Bana illa kitap gerekmez pdf dende okuyup bilgiyi alırım diyen arkadaşlarım için bu kitabın pdf formatıda internette var. Aratırsanız kolaylıkla bulabilirsiniz.

Benden bu kadar diyeyim yazımın sonuna geldim umarım okumasına vesile olduğum arkadaşlara güzel kapılar açar bu kitap selametle.


Murat Bilginer
21 Şubat 1992'de doğdum. Endüstri Mühendisi olarak lisansımı 2016 yılında tamamladım. Industryolog Akademi - NGenius oluşumlarının kurucusuyum. Şu anda kendi şirketim Brainy Tech ile Web ve Mobil Geliştirme, AWS, Google Cloud Platform Sistemleri için DevOps, Big Data Analiz ve Görselleştirme hizmetleri sunmakta ve Online Eğitimler vermekteyiz.