Harvard Business Review’dan yeni bir kitap ve analizi ile beraberiz. Bu yazımda dün gece bitirdiğim İnsan Yönetimi kitabını niçin okumalısınız bana neler kattı bunlardan bahsetmeye çalışacağım. Optimis yayın evinden çıkan kitabı Türkçeye Melis İnan çevirmiş.

Harvard Business Review kitaplarını değerli kılan en önemli özellik, içeriğinde bahsedilen her başlığın bilimsel bir çalışma, bir deney sonucunda elde edilen bulgulardan oluşuyor olması.

İnsan Yönetimi ismini duyunca herkes içten içe bu işte başarılı olabilmeyi ister sanırsam. Sadece bunu bir kişiyi elde tutmak, yönetmek adına değilde iyi bir iletişim içinde olmak olarakda değerlendiriyorum. 

Sınırları biraz daha daraltalım. Genel olarak insan yönetiminden işi biraz daha bir takım, bir firma yada herhangi bir topluluk içindeki yönetimsel becerilere getirelim. Kitabında genel olarak bizlere anlattığı ve verdiği bilgiler bu çercevede.

Toplamda 10 bölümden oluşan kitap Sonuç Alan Liderlik başlığı ile bizleri karşılıyor.

Bu bölümde 6 adet lider tarzından bahsediliyor. Bunlar; 

Dayatıcı Tarz, Güven Verici Tarz, Yakınlık Sağlayıcı Tarz, Demokratik Tarz, Sürükleyici Tarz ve Yönetici Tarz.

Mutlaka kitabı okurken kendinizi o anlatılanlar içinde bir yerlere koymaya çalışacak yada eksiklerinizi bulmaya gayret edeceksiniz. Bu bölümle ilgili küçük bir ipucu vereyim bu tarzlar anlatılırken bazı tarzlar içinde kendinizi bulmadan önce bir kere daha düşünmenizi tavsiye ederim.

Sonraki bölüm günümüzün en büyük sorunu motivasyon. Hepimizin kafasında bir sürü fikir, bir sürü istek olabiliyor. Ama başladığımızda bir işe onu değerli kılan en önemli şey sürdürülebilirliğidir ve bunu sağlamak içinde sürekli motivasyonumuzun yüksek olması gerekir. Bu bölüm Bir Kere Daha : Çalışanları Nasıl Motive Edersiniz? diye soruyor ve etkileyici cevaplar veriyor.

Burada öğreneceğiniz en güzel terim Bas Tekmeyi Gitsin (BTG) terimi olacak

Kitap bütün bölümlerde en büyük sorunlarımıza ve en derin yaralarımıza parmak basıyor aslında. Onlardan biri de, üçüncü bölümde bahsedilen Başarısızlığa Koşulanma Sendromu.

Daha sonraki bölümlerinde isimlerini verip bir kaç paragraf yine kitaptan paylaşıp son söz ile bitirmek istiyorum yazımı.

Daha sonra kitabın sıra ile konuları.

Acemi Yöneticilerinizi Kendilerinden Korumak

Büyük Yöneticller Ne Yaparlar?

Adil Süreç

Akıllı İnsanlara Öğrenmeyi Öğretmek

Ne Kadar Etik(değil)siniz?

Ekip Disiplini

Amirinizi Yönetmek

Son cümleler. Şu anda 40 kişilik bir gelişim takımı ile siz okuyucularımıza bu site aracılığıyla öğrendiklerimizi aktarmaya çalışıyoruz. Her gün nasıl daha iyi bir takım olabiliriz, nasıl daha faydalı işlere imza atabilirizin konuşmasını yaptığımız bir takımımız ve özveri ile çalışan takım arkadaşlarım var. Hepsine huzurunuzda teşekkür ederim. Kitabı okurken her an takımımızı düşünerek okudum. Bana bu anlamda yanlışlarımı ve doğrularımı net bir şekilde görerek gösteren bir kitap oldu İnsan Yönetimi kitabı. Bir endüstri mühendisi gözü ilede baktığımda muhteşem fikirler ile donandığımı düşünüyorum bu kitap sayesinde. Herkesin mutlaka okuması gerektiğini düşündüğüm bir kitap diyip huzurunuzdan ayrılıyorum. Herkese keyifli okumalar dilerim.


Murat Bilginer
21 Şubat 1992'de doğdum. Endüstri Mühendisi olarak lisansımı 2016 yılında tamamladım. Industryolog Akademi - NGenius oluşumlarının kurucusuyum. Şu anda kendi şirketim Brainy Tech ile Web ve Mobil Geliştirme, AWS, Google Cloud Platform Sistemleri için DevOps, Big Data Analiz ve Görselleştirme hizmetleri sunmakta ve Online Eğitimler vermekteyiz.