Ofiste Bugün

Ofiste Bugün 9 Yazılımda Versiyonlama Standartları

Merhaba. 

Ofiste Bugünde sizler için, merak edilen konulardan biri olduğunu düşündüğüm, yazılım versiyonlama sürecinden ve standartlarından bahsedeceğim.

Günlük hayat içinde gerek bilgisayarlarımız gerekse mobil cihazlarımız üzerinde bir çok uygulama kuruyoruz. Çoğumuzun da şahit olduğu gibi yazılımlarda şöyle bir şeyle karşılaşırız. 

Örnek vermek gerekirse Industryolog Akademinin yazılmakta olan android sürümünü düşünelim. Mobil cihazımıza kurduk ve IA App v1.2.3 gibi bir isimle karşılaştık. İşte burada ki v1.2.3 neyi ifade eder nasıl isimlendirilir bugün bunun üzerinde duracağız. 

Aslında isimlendirmeler için pek çok firma sektördeki durumu ve konumuna göre farklı yöntemler seçebilmektedir. Yani kesin bu kullanılır gibi bir standartın olmadığını söyleyebilriz. Ama kullanılan isimlendirme şekillerinin kendi içinde standartlarından bahsedebiliriz.

Örneğin; Windows, son kullanıcı için Windows 10 diye herkesin anlayabileceği bir isimlendirme kullanırken. Geliştiricileri için örnek olarak Windows 10 Preview Build 10122 gibi bir isimlendirme yapabilmektedir. Yine danışmanlığını yaptığım IAS, Canias ERP için Canias 6.04 şeklinde bir isimlendirme tercih etmektedir.

Genel anlamda kullanılan versiyonlama işlemi 3 haneli olan yani x.y.z şeklinde olan şekildir.

Şimdi gelin bunları açalım.

Bunu yaparkende Industryolog Akademi App Vx.y.z üzerinden gidelim.

Major Değişiklik (Biz Yeni Bir Şeyler Yaptık Sürümü) X

IA App v1.0.0 olarak piyasaya çıkmıştı. Ve üzeriden 3 ay gibi bir süre geçti ve biz arayüzü komple değiştirdik. Alt yapısını değiştirdik. Yeni bir şeyler var. İşte bu değişiklik Majör değişiklik olarak isimlendirilir ve yeni çıkan versiyon IA App v2.0.0 olarak çıkar. 

Majör değişiklikler içine girebilecek durumlara bir bakalım. Yazılım mimarisinin değişmesi, kullanılan veri tabanı sisteminin değişmesi, projenin sıfırdan tekrar yazılması, yazılımın farklı bir yazılım dili ile yazılması bunun gibi kökten denebilecek değişiklikler için Majör değişiklik diyebiliriz.

2. Minör Değişiklik ( Yazılıma Bir Kaç Yeni Özellik Ekledik Sürümü) Y

Biz IA App v2.0.0’ı yaptık Play Store’a koyduk. 15 gün sonra aldığımız geri bildirimler sonucu menü seçeneğinin sağ altta değilde, sol üstte olmasına karar verdik ve bunu uyguladık. İşte kullanıma gelen küçük bir yenilik. Yada video izlerken uygulamadan çıkınca video da kapanıyordu ses gelmiyordu, bu versiyonda siz tamamen çıkış yapmadan arka planda çalması özelliğini getirdik. İşte bu türden yapılan değişiklikler Minör Değişiklik olarak adlandırılır.

Yeni versiyon IA App v2.1.0 olarak geldi. 

3. Yama (Patch) Değişiklik (Biz Bir Kaç Hatayı Düzelttik Sürümü) Z

Buna Patch, build değişikliklerde diyebiliriz. IA App v2.1.0 çıktı ama bir süre sonra kullanıcılar tarafından yada sürüm sonrası devam eden iç testlerimizde videonun çıkış butonuyla çıkılsa da çalmaya devam etmesi gibi bir bug oluştuğu görüldü. İşte bu bug’ı düzelttiğimiz versiyona da patch versiyonu diyoruz. Buda Z de değişikliğe neden olacaktır. Durumu düzelttik ve yeniden sisteme yükledik App’imizi.

IA App V2.1.1 olarak güncellenmiş oldu.

Versiyonlama Bize Ne Sağlar?

Versiyonlama yazılımda iş süreçlerimizin planlamasını kolaylaştıran bir yapıdır. Yada yazılımımız için nerdeeeen nereye geldi hissini yaşatmak içinde birebirdir. Yazılımcılar için bu türden motivasyon kaynakları değerlidir. 

Ya da takım çalışması yapılıyorsa ekibin tüm süreçten sadece sürüm numaralarına bakarak bile haberdar edilmesi sağlanabilir. 

Bahsettiğim şekilde bir versiyonlama daha çok geliştiriciler için bir anlam ifade etmektedir. Son kullanıcının ise kafasını karıştırabilir. Ya da anlam veremediği kavramlar olarak kalabilir. Bunun için son kullanıcı odaklı versiyonlama da yıl özellikle kullanılmaktadır. Visual Studio 2017, Office 16 … gibi gibi.

Versiyonlamanın aynı zamanda bir pazarlama takdiği olduğunu da düşünüyorum. Mesela Google yazılım sürümlerine özellikle android’i ele alırsak bir nesneyle özdeşleştirerek pazarlama taktiklerinden birini uygulamaktadır.

Android 4.0 (Ice Cream Sandwich)

Android 4.1 (Jelly Bean)

Bugünde ofisten bu kadar diyelim. Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

Murat Bilginer

21 Şubat 1992'de doğdum. Endüstri Mühendisi olarak lisansımı 2016 yılında tamamladım. Industryolog Akademi - NGenius oluşumlarının kurucusuyum. Şu anda kendi şirketim Brainy Tech ile Web ve Mobil Geliştirme, AWS, Google Cloud Platform Sistemleri için DevOps, Big Data Analiz ve Görselleştirme hizmetleri sunmakta ve Online Eğitimler vermekteyiz.

Recent Posts

Kedimiz Oly & FIP Süreci 10 – Oly’nin PCR Sonucu Çıktı FCov Pozitif…

Selamlar, bu yazımda sizlere Oly’nin çıkan PCR sonucu ve geçtiğimiz bir haftada hastalığın genel seyrinden…

1 saat ago

Kedimiz Oly & FIP Süreci 9 – 1 Haftalık GS İğnesi Serüveni – Oly İyileşiyor mu?

Selamlar, bu yazımda Oly'nin 1 hafta boyunca olduğu GS iğnesi, yaşanan değişimleri anlatmaya çalışacağım. PCR…

5 gün ago

Kedimiz Oly & FIP Süreci 8 – Yeniden Hayvan Hastanesi – Sonuç Kontrolü ve Sonrası…

Selamlar, bu yazımda Hemogram ve Biyokimya sonuçlarımızı göstermek için İÜCHH'ne tekrar gidişimizi ve sonrasını anlatacağım.…

5 gün ago

Kedimiz Oly & FIP Süreci 7 – GS İğnesine Başlama Kararımız ve Oly’de Dikkat Ettiklerimiz

Selamlar, bu yazımda GS iğnesine başlama kararımızı ve Oly’de bu süreçte nelere dikkat ediyor, neler…

5 gün ago

Kedimiz Oly & FIP Süreci 6 – İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Hayvan Hastanesi Serüveni ve Sonrası

Selamlar, bu yazımda İÜCHH'deki tedavi sürecimiz ve sonrasında yaşananlardan bahsetmeye çalışacağım. 20.06.2025 Cuma günü saat…

6 gün ago

Kedimiz Oly & FIP Süreci 5 – Teşhisten Önce Biz… Veterinerimize Güvenebilir Miydik?

Eve Dönüş ve İlk Şüpheler 18 Haziran Perşembe saat 23 sularında İstanbul’daki evimize giriş yaptık.…

6 gün ago