IT Notions

IT Notions 21 Full Stack Developer Kimdir?

Merhabalar.

Bu yazımda Full Stack Developer kimdir, neler yapar bunlardan bahsetmeye çalışacağım.

Full Stack Developer, günümüzün çok yönlü ve çok yetenekli bilişim profesyonellerindendir. Bu uzmanlar, hem ön uç (front-end) hem de arka uç (back-end) geliştirme konularında geniş bir bilgi ve beceri yelpazesiyle donatılmışlardır.

İlk olarak, ön uç geliştirme konusunda uzmanlaşmışlardır. Kullanıcı arayüzü (UI) tasarımından sorumlu olan ön uç geliştiricisi, web sayfalarının görsel tarafını oluşturur ve kullanıcıların etkileşimde bulunabileceği kullanıcı dostu arayüzler geliştirir. HTML, CSS ve JavaScript gibi teknolojilere hakimdirler ve tarayıcıda çalışan uygulamaların temelini oluştururlar.

Aynı zamanda, arka uç geliştirme konusunda da uzmanlaşmışlardır. Sunucu tarafındaki mantığı ve veritabanı etkileşimini yönetirler. Python, Java, Ruby, PHP gibi programlama dillerine hâkimdirler ve sunucu tarafındaki uygulama mantığını geliştirirler.

Veri tabanlarıyla etkileşim kurarlar, güvenlik önlemleri alırlar ve genellikle sunucu tarafıyla ilgili birçok teknolojiyi kullanma kabiliyetine sahiptirler.

Full Stack Developer’lar, web uygulamalarının tamamını kavrarlar ve bu nedenle projenin her iki tarafında da çalışabilirler. Ayrıca, sunucu altyapısını yönetme, veritabanlarını optimize etme ve sistem güvenliğini sağlama gibi sorumlulukları da üstlenirler. Geniş bir teknik yelpaze ile birlikte, iletişim ve problem çözme becerileri de gelişmiştir; çünkü genellikle farklı ekiplerle ve paydaşlarla etkileşimde bulunurlar.

Ayrıca, sürekli öğrenmeye ve teknolojik gelişmelere ayak uydurmaya büyük önem verirler. Yeni dil ve çerçeveleri öğrenmek, en iyi uygulamaları takip etmek ve sektördeki gelişmeleri izlemek, onların başarılı bir Full Stack Developer olmalarını sağlayan önemli unsurlardır.

Sonuç olarak, Full Stack Developer’lar, geniş bir bilgi yelpazesi, çok yönlülük ve sürekli öğrenmeye olan bağlılıklarıyla, modern web uygulamalarının geliştirilmesinde kilit rol oynayan uzmanlardır.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Murat Bilginer

21 Şubat 1992'de doğdum. Endüstri Mühendisi olarak lisansımı 2016 yılında tamamladım. Industryolog Akademi - NGenius oluşumlarının kurucusuyum. Şu anda kendi şirketim Brainy Tech ile Web ve Mobil Geliştirme, AWS, Google Cloud Platform Sistemleri için DevOps, Big Data Analiz ve Görselleştirme hizmetleri sunmakta ve Online Eğitimler vermekteyiz.

Recent Posts

Kedimiz Oly & FIP Süreci 9 – 1 Haftalık GS İğnesi Serüveni – Oly İyileşiyor mu?

Selamlar, bu yazımda Oly'nin 1 hafta boyunca olduğu GS iğnesi, yaşanan değişimleri anlatmaya çalışacağım. PCR…

2 gün ago

Kedimiz Oly & FIP Süreci 8 – Yeniden Hayvan Hastanesi – Sonuç Kontrolü ve Sonrası…

Selamlar, bu yazımda Hemogram ve Biyokimya sonuçlarımızı göstermek için İÜCHH'ne tekrar gidişimizi ve sonrasını anlatacağım.…

2 gün ago

Kedimiz Oly & FIP Süreci 7 – GS İğnesine Başlama Kararımız ve Oly’de Dikkat Ettiklerimiz

Selamlar, bu yazımda GS iğnesine başlama kararımızı ve Oly’de bu süreçte nelere dikkat ediyor, neler…

3 gün ago

Kedimiz Oly & FIP Süreci 6 – İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Hayvan Hastanesi Serüveni ve Sonrası

Selamlar, bu yazımda İÜCHH'deki tedavi sürecimiz ve sonrasında yaşananlardan bahsetmeye çalışacağım. 20.06.2025 Cuma günü saat…

4 gün ago

Kedimiz Oly & FIP Süreci 5 – Teşhisten Önce Biz… Veterinerimize Güvenebilir Miydik?

Eve Dönüş ve İlk Şüpheler 18 Haziran Perşembe saat 23 sularında İstanbul’daki evimize giriş yaptık.…

4 gün ago

Kedimiz Oly & FIP Süreci 4 – Antalya’ya Yolculuk – Bir Şeyler Ters Gidiyor… & İstanbul’a Geri Dönüş

9 Haziran Pazartesi günü Aydın’daki sürecimiz bitti ve Antalya yolculuğumuz başladı. Saat 11 gibi yola…

4 gün ago