IT Notions

IT Notions 12 Yeoman Nedir?

Merhabalar.

Bu yazımda Yeoman konusunu ele alıp anlatmaya çalışacağım.

Yeoman, modern web geliştirme süreçlerini hızlandırmak ve kolaylaştırmak amacıyla kullanılan bir web uygulaması ve proje oluşturma aracıdır. Yeoman, geliştiricilere başlangıç aşamasında tekrarlanan görevleri otomatikleştirme, proje şablonlarını kullanma ve en iyi uygulama standartlarına uygun projeler oluşturma imkanı sağlar.

Yeoman’ın temel bileşenleri şunlardır:

Yo (Yeoman Generator): Projelerinizi oluşturmak için kullanılan temel komuttur. Bu komut, Yeoman tarafından sağlanan veya topluluk üyeleri tarafından oluşturulan jeneratörleri kullanarak projenizi başlatmanıza olanak tanır. Her jeneratör, belirli bir teknoloji yığınına veya proje türüne odaklanır.

Grunt ve Gulp: Yeoman, Grunt veya Gulp gibi görev çalıştırıcılarını kullanarak projelerinizi derleme, test etme, optimizasyon yapma gibi görevleri otomatikleştirmenize olanak tanır. Bu sayede geliştiriciler, proje üzerinde çalışırken tekrar eden görevleri manuel olarak yapmak zorunda kalmazlar.

Bower: Front-end bağımlılıklarını yönetmek için kullanılan bir paket yöneticisidir. Bower, projenizde kullanacağınız kütüphane ve framework’leri kolayca eklemenize olanak tanır.

Yeoman, önceden yapılandırılmış jeneratörleri kullanarak, örneğin bir AngularJS uygulaması veya bir Express.js sunucusu oluşturabilirsiniz. Bu, geliştirme sürecini hızlandırır ve proje düzenini standartlaştırır.

Sonuç olarak, Yeoman, web geliştirme süreçlerini daha verimli ve düzenli hale getirmek amacıyla kullanılan bir araçtır, ve geliştiricilere tekrar eden işleri otomatikleştirme ve projelerini daha organize bir şekilde yönetme imkanı sunar.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Murat Bilginer

21 Şubat 1992'de doğdum. Endüstri Mühendisi olarak lisansımı 2016 yılında tamamladım. Industryolog Akademi - NGenius oluşumlarının kurucusuyum. Şu anda kendi şirketim Brainy Tech ile Web ve Mobil Geliştirme, AWS, Google Cloud Platform Sistemleri için DevOps, Big Data Analiz ve Görselleştirme hizmetleri sunmakta ve Online Eğitimler vermekteyiz.

Share
Published by
Murat Bilginer

Recent Posts

Kedimiz Oly & FIP Süreci 9 – 1 Haftalık GS İğnesi Serüveni – Oly İyileşiyor mu?

Selamlar, bu yazımda Oly'nin 1 hafta boyunca olduğu GS iğnesi, yaşanan değişimleri anlatmaya çalışacağım. PCR…

2 gün ago

Kedimiz Oly & FIP Süreci 8 – Yeniden Hayvan Hastanesi – Sonuç Kontrolü ve Sonrası…

Selamlar, bu yazımda Hemogram ve Biyokimya sonuçlarımızı göstermek için İÜCHH'ne tekrar gidişimizi ve sonrasını anlatacağım.…

2 gün ago

Kedimiz Oly & FIP Süreci 7 – GS İğnesine Başlama Kararımız ve Oly’de Dikkat Ettiklerimiz

Selamlar, bu yazımda GS iğnesine başlama kararımızı ve Oly’de bu süreçte nelere dikkat ediyor, neler…

3 gün ago

Kedimiz Oly & FIP Süreci 6 – İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Hayvan Hastanesi Serüveni ve Sonrası

Selamlar, bu yazımda İÜCHH'deki tedavi sürecimiz ve sonrasında yaşananlardan bahsetmeye çalışacağım. 20.06.2025 Cuma günü saat…

4 gün ago

Kedimiz Oly & FIP Süreci 5 – Teşhisten Önce Biz… Veterinerimize Güvenebilir Miydik?

Eve Dönüş ve İlk Şüpheler 18 Haziran Perşembe saat 23 sularında İstanbul’daki evimize giriş yaptık.…

4 gün ago

Kedimiz Oly & FIP Süreci 4 – Antalya’ya Yolculuk – Bir Şeyler Ters Gidiyor… & İstanbul’a Geri Dönüş

9 Haziran Pazartesi günü Aydın’daki sürecimiz bitti ve Antalya yolculuğumuz başladı. Saat 11 gibi yola…

4 gün ago