Merhaba.

Bugünkü yazımda sizlere Troia IDE nasıl açılır, özellikleri nelerdir bunu anlatmaya çalışacağım.

 Öncelikle Kod Veri tabanın ait olduğu Canias ERP ara yüzünü açıyoruz.

Canias ERP de çalışırken Test ve Kod tarafı aynı anda açık olabilir. Uzun süreli çalışma sonrasında şöyle bir ikileme düşülebilir, kod tarafında mıyım yoksa Test tarafında mı? Bunu da kolayca iki yoldan anlayabilirsiniz.

  • 1. Renk farklarına bakarak.

Aşağıda görmüş olduğunuz ekran test ekranı. Gördüğünüz gibi kod tarafına göre daha koyu bir rengi var. Böylelikle hangisi üzerinde olduğunuzu kolaylıkla anlayabilirsiniz.

  • 2. Sistem bilgilerine bakarak.

İşaretlemiş olduğum Iconun üzerine fare ile gelip bir süre beklediğinizde size sistem ve ağ bilgilerinizi verecektir. VT (Veri Tabanı) Adından anlıyacağımız üzere Test üzerinde çalışıyoruz.

Bu arada Canias arayüzünün renklerini kendinize özel değiştirebilirsiniz. Kullandığım renklere takılmanıza gerek yoktur. Fark edebilmek için birini mavi birini kırmızı renkte yapabilirsiniz.

Şimdi sıra geldi Troia IDE’yi açmaya.

Görüntüde yazdıklarımı uyguladığınızda sizi şöyle bir ekran karşılayacak.

TROIA IDE

Sade basit ve kullanışlı bir arayüz sizi karşıladı.

Artık Troia kod geliştirme ortamındayız.

Biraz bu ekranı tanıyalım.

TOOLBOX

Toolbox kısmı projelerimiz üzerinde kullanabileceğimiz Toolları liste halinde gösteren bölümdür. Pek çok nesne, programlama yaparken bize yardımcı olmaktadır. Toolların tanıtımını kod geliştirme esnasında yapacağım.

OBJECTS

Objects bölümü oluşturduğumuz Diyalogları, sınıfları ve bu diyaloga ait her nesne ve metodu bir dallanma şeklinde gösteren Treeview nesnesidir. Buradan kolaylıkla projelerimizi yönetebilmekteyiz.

PROPERTIES

Bu bölüm Diyalog üzerinde seçtiğimiz bir nesnenin bize tüm özelliklerini gösteren bölümdür. Troia üzerinde kullanılan her nesnenin bilgisi de nesneye ait oluşturulan bir tabloda veri tabanında tutulmaktadır. Yani nesneler ile ilgili toplu bir değişiklik yapmak istediğimizde eğer kod veri tabanına ulaşım iznimiz varsa orada da yapabilmekteyiz.

HELP

Takıldığınız yada anlamadığınız kodları HELP bölümünde kolayca aratıp bulabilir ve kullanımı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bu yazımın sonuna geldim.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.


Murat Bilginer
21 Şubat 1992'de doğdum. Endüstri Mühendisi olarak lisansımı 2016 yılında tamamladım. Industryolog Akademi - NGenius oluşumlarının kurucusuyum. Şu anda kendi şirketim Brainy Tech ile Web ve Mobil Geliştirme, AWS, Google Cloud Platform Sistemleri için DevOps, Big Data Analiz ve Görselleştirme hizmetleri sunmakta ve Online Eğitimler vermekteyiz.