Merhaba herkese. Bu yazımda döngüler konusuna gireceğiz.
DÖNGÜLER(LOOPS)
Biz program yada algoritma yazarken eğer bir adımın birden fazla tekrarlanmasını istiyorsak döngüler kavramını kullanırız. Peki döngü mantığı nedir ve nasıl çalışır.
Döngüler genellikle bizim belirleyeceğimiz bir sayaçla istediğimiz şart sağlandığı sürece bu sayaca bağlı işlemlerin birkaç kez tekrarlanması esasına dayanır.
Kısaca şöyle denebilir. Bir koşul sağlandığı sürece, bir grup işlemin tekrarlanmasıdır.
SORULAR
Başla
x=1
Yaz x
x=x+1
Eğer(x<6) GİT 3
Bitir
SORU AÇIKLAMA
Algoritmada ilk olarak x başlangıç değerini atadık. Bu x başlangıç değeri aynı zamanda bizim algoritma içinde döngümüzü sağlayacak olan şartını koşacağımız sayacımız oldu. Daha sonra döngü her bir kere dönüşünde sayacımızı 1 artırdık. Ve bunu x<6 şartı sağlandığı sürece tekrarladık. x 6 ve 6 dan büyük olduğu andan itibaren algoritma döngü şartı sağlanmadığı için duracaktır. Ekranda şu şekilde bir çıktı alacağız.
1 2 3 4 5
Şeklinde yazacaktır.
SORU AÇIKLAMA
Eğer program bir dizi işlem sonucunda bizden toplam istiyorsa ilk başta toplam için toplama ifadesinin etkisiz elemanı olan 0 değeri atanmalıdır. Eğer çarpım isteniyorsa da çarpım ifadesinin etkisiz elemanı olan 1 değeri ilk değer olarak atanmalıdır.
SINIRI BELLİ OLMAYAN DÖNGÜLER
Döngünün kaç kez döneceği belli değildir.döngünün devam şartı döngü içerisinde döngü şartını değiştirecek bir duruma bağlıdır yada döngünün devam edilip edilmeyeceği sorusuna bağlıdır.
Bu konuyu anlamak için şu soruyu çözebilirsiniz.
Soru :Klavyeden Hayır (H) cevabı girilene kadar , klavyeden girilecek sayıların toplamını bulup ekrandan yazdıran programın algoritmasını yazınız.
İÇ İÇE DÖNGÜLER
Bir takım ifadeyi gerçekleştirmek için çoğu zaman ard arda döngü ifadeleri kullanmamız gerekebilir. İşte bu şekilde oluşturacağımız döngüler iç içe döngüler olacaktır.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.
Hüzünlü bir selam. Bu yazı dizisine başlarken büyük umutlarım vardı. Oly’nin FIP durumunu erken teşhis…
Selamlar, bu yazımda sizlere Oly’nin çıkan PCR sonucu ve geçtiğimiz bir haftada hastalığın genel seyrinden…
Selamlar, bu yazımda Oly'nin 1 hafta boyunca olduğu GS iğnesi, yaşanan değişimleri anlatmaya çalışacağım. PCR…
Selamlar, bu yazımda Hemogram ve Biyokimya sonuçlarımızı göstermek için İÜCHH'ne tekrar gidişimizi ve sonrasını anlatacağım.…
Selamlar, bu yazımda GS iğnesine başlama kararımızı ve Oly’de bu süreçte nelere dikkat ediyor, neler…
Selamlar, bu yazımda İÜCHH'deki tedavi sürecimiz ve sonrasında yaşananlardan bahsetmeye çalışacağım. 20.06.2025 Cuma günü saat…